BIUDŽETINIS HIGH-END STIPRINTUVAS SU MOSFETAIS ::: 2010 ::: ⌂⌂⌂

Beskaitinėjant senus Stereophile žurnalus, akis užkliuvo už Creek Audio 5350SE stiprintuvo aprašymo. Pagyrimų negailėta, todėl pasidarė įdomu, kas gi šio daikto viduje sudėta. Paaiškėjo, jog tai yra papildomomis funkcijomis papuoštas senesnio modelio 4330 variantas. Šių aparatų autorius yra žinomas konstruktorius A. Nikitinas, tuo metu dirbęs Creek Audio. Panagrinėjus schemas, labai sudomino stiprintuvo išėjimo laipsnis. Kalbėsime apie paprastesnį 4330 modelį, kuriame toks išėjimas pirmą kartą panaudotas. Skaitantys rusiškai, gali smulkiau pasiaiškinti šio išėjimo laipsnio ypatumus. (PDF)

Veikimo principas

circuit

Daugumos šiuolaikinių stiprintuvų išėjimo laipsnyje stovi taip vadinama komplementarinė tranzistorių pora, nesvarbu, bipoliarinių ar mosfetų. Komplementarinė tai reiškia skirtingo laidumo tranzistorių porą su vienodais parametrais. Tačiau iš tikro taip nėra. Ir negali būti - dėl skirtingų krūvio nešėjų P ir N tipo tranzistoriuose. Gamintojai parametrus bando padaryti kuo artimesnius, tačiau jie lieka skirtingi. Jei pažiūrėsime atidžiau, tai pastebėsime jog netgi kanalo varža P tipo tranzistoriuose bus didesnė nei N tipo tranzistoriuose. Skirsis ir statumas, ir talpumai. Todėl padaryti gerą PP stiprintuvo išėjimo laipsnį yra sunku. Nukrypimus tenka kompensuoti nemažais grįžtamais ryšiais, kas taip pat turi savo negerumų.

Tuo tarpu šio stiprintuvo išėjime stovi du visiškai vienodi N tipo lauko tranzistoriai. Išėjimo laipsnis veikia taip. Srovės šaltinio (Q8, Q9) srovę I tranzistorius M1 padalina į dvi dalis, kurios prateka rezistoriais R14, R15. Įtampos kritimas ant tų rezistorių sukuria galinių tranzistorių M2, M3 valdymo įtampas. Šių dviejų įtampų suma visada išlieka pastovi. Todėl turime labai tikslų priešfazį, valdantį visiškai vienodus galinius tranzistorius. Tai ir yra tokio galinio laipsnio "saldainiukas".

Stiprintuvo galinis laipsnis pasižymi dar tuo, kad jame visai nedideli iškraipymai netgi be jokio grįžtamojo ryšio. Tai viena iš būtinų sąlygų aukštos kokybės stiprintuvui.

Dar vienas "saldainiukas" šiame stiprintuve yra tas, kad jame signalo kelyje nėra nė vieno kondensatoriaus. Tame yra šiokių tokių povandeninių akmenų. Juk jeigu signalo šaltinis turės savo išėjime šiek tiek pastovios įtampos (dėl nekokybiško kondensatoriaus išėjime, ar pan.) tai tada kolonėlėse turėsime didelę pastovią įtampą, kas visai nepageidautina, netgi pavojinga akustikai. Todėl stiprintuvas turi servo sistemą, automatiškai palaikančią išėjime nulį. Pastovioji dedamoji praktiškai neviršija 4mV.

Nors originaliame 4330 stiprintuve nėra atskiros apsaugos akustikai, aš tokią sau sukonstravau ir įdėjau. Tai atskiras mazgas, tvirtinamas ant galinės stiprintuvo sienelės (foto). Ši apsauga patikimai suveikia atsiradus išėjime 0,9V pastoviai dedamajai. Taip pat yra užlaikymas įjungimo metu, saugantis akustiką nuo pereinamo proceso "puf". Apsaugos pcb.

Originaliame aparate nėra ir distancinio valdymo. Kadangi tai šioks toks trūkumas, aš jį įdėjau. Padarytas pagal štai šią schemą.

Stiprintuvo derinimas labai paprastas. Kadangi tai serijinis gaminys, jis surinktas pradeda veikti iš karto, be jokių gudrių derinimų, jei montuojant nepadaryta klaidų. Visas derinimas susiveda į ramybės srovės nustatymą potenciometru VR1. Prieš paleidžiant, jį reikia nustatyti maksimaliai varžai, t.y. 100 Omų. Po to atsargiai sukame, matuodami įtampą ant rezistoriaus R22. Derinimas, gan aštrus, sukame lėtai. Rezistorius R22 turi būti daugiasūkis. Pradžioje išstatome įtampą ant R22 apie 20-25mV ir palaukiame, kol radiatorius pasidarys kiek drungnas, apie 10-15 minučių. Tranzistorius Q9 būtinai turi būti pateptas termopasta ir prispaustas prie radiatoriaus tarp galinių tranzistorių. Jis dirba ir kaip ramybės srovės stabilizacijos daviklis. Kai radiatorius kiek pašyla, tada išstatome rekomenduojamus 14mV. Faktiškai tai tik derinimo pradžia. Reikia keletą dienų paklausyti, kaip viskas atrodo su tokia rimties srove. Paskui galima kiek padidinti, čia labai individualus dalykas. Vėl pasiklausyti kurį laiką. Man asmeniškai labiausiai patiko jo darbas kai išstatyta 22mV. Manau, jog nuo rimties srovės dydžio kiek kinta balansas tarp lyginių ir nelyginių harmonikų, iš čia ir tie niuansiukai. Dirbant stiprintuvui normaliu garsu radiatorius yra vos šiltas. Tai ir visas derinimas.

Jei kas norės pakartoti šią konstrukciją, štai mano nubraižyta pcb Eagle formatu.

Įspūdis klausantis šio stiprintuvo puikus. Labai tikslus ir detalus, "briliantinis" garsas. Bene geriausias iš visų mano darytų dvitakčių aparatų.

Originalaus 4330 stiprintuvo aprašymas su techniniais duomenimis PDF formatu.

Originaliame CREEK panaudoti dabar sunkiai gaunami tranzistoriai. ZVP3310A galima pakeisti ZVP2110, o HUF76639P3 galima pakeisti Logic Level mosfetais BUK555 arba IRL540N.


cir

Stiprintuvo principinė schema

pwr

Stiprintuvo maitinimo schema.

korp

Stiprintuvo komponuotė korpuse.

komp

Montažas.