Labai universalus mediacentras Raspberry Pi3 pagrindu

Keletą metų džiaugiausi puikiai veikiančiu DIY stiprintuvu pagamintu pagal žinomo Creek 4330 schemą.

Viskas gerai, aparatas veikia be priekaištų, tik man atsibodo kaitalioti kompaktinius diskus CD grotuve. Norisi didesnio komforto, kad būtų galima sėdint ant sofos distanciniu pulteliu išsirinkti norimą CD, jame pasirinkti ar norimą kūrinį, ar groti jį ištisai. Taip pat būtų gerai matyti CD turinį su dainų pavadinimais, albumo viršelio nuotrauką bei kitus dalykėlius, žodžiu turėti kuo pilnesnę informaciją.

old

Tam reiktų šiek tiek papildyti aparatinę įrangą ir panaudoti atitinkamą programinę įrangą. Kadangi šis mediacentras veikia stabiliai, be jokių problemų jau daugiau kaip metus, nutariau aprašyti konstrukciją, gal kam pravers.

Visa tai nesunkiai realizuojama šiuolaikinėmis priemonėmis. Trumpai tariant, tą galima realizuoti pigaus mikrokompiuteriuko Raspberry Pi su papildomu jam skirtu DAC pagrindu. Vietoje lentynų, prigrūstų CD kompaktų panaudojame elementarų USB HDD.

Žiūrim ką turim. Nuotraukoje kairėje matome seniai turimą savadarbį 4330 stiprintuvą. Kaip matome korpusas nemažas ir jame dar galima sutalpinti visus mums reikalingus mazgus. Tereikia kai kurias plokštes perstumdyti atlaisvinant vietą.

Tam nusiperkame Raspberry RPi3 ir jam PI-FI DAC. DAC yra kinų gaminys, kaip visada kokio žinomo brando kopija, šiuo atveju HI-FI DAC. Čia mums nėra jokio skirtumo, kadangi čipas panaudotas absoliučiai tas pats, foto Nr.1. DAC susijungia su RPi3 elementariai per I²S jungtį, t.y. užmaunamas ant RPi atitinkamos jungties. Vėliau tereikia programinėje įrangoje nurodyti atitinkamą įrenginį vietoje defaultinio Alsa. Tada signalas išeis ne per HDMI bet per DAC.

Papildomų įrenginių maitinimas turi kai kurių niuansų. Paties stiprintuvo maitinimas liko koks buvęs, jo neliečiame. Dabar mums reikia papildomai užmaitinti Raspberry Pi su jo DAC ir nešiojamą USB HDD informacijai laikyti. Reikia turėti omenyje kad negalime HDD tiesiogiai jungti į RPi USB jungtį, jos maitinimo nepakaks maitinti HDD ir pajungus suveiks RPi apsauga. Konstruojant šį maitimimą reikia turėti omenyje kad RPi pagal specifikacijas prašo 1,5A (stabilumui padidinti reikia turėti atsargą ir maitblokis turėtų duoti 2A) ir HDD reikia dar apie 1A. Tam panaudojau "iš stalčiuko" seną skanerio maitblokiuką 12V 2A ir iš jo maitinami du kiniški buck konverteriukai galintys atiduoti iki 3A (foto Nr. 2). Taip pat, kadangi stiprintuvas turi pulteliu valdomus 4 įėjimus įvairiems šaltiniams, vienas jų panaudotas prijungti DAC o kiti laisvi ir gali būti naudojami atskirai. Todėl jei, sakykime, pas mus veikia tuneris, nėra jokio reikalo maitinti RPi ir kad be reikalo tuščiai suktųsi HDD. Tam numatytas atvejis kad jie įsijungia tik tuo atveju, jei veikia RPi ir DAC. Paleidimui per GPIO jungtį panaudotas JP1 maitinimo bloko įėjimas su optronu.

Jei kas norės pakartoti šią konstrukciją, štai mano nubraižyta pcb Eagle formatu ir schema Eagle formatu.

Pilnam ir patogiam sistemos veikimui, indikacijai ir valdymui pulteliu reikalingas koks nors televizorius per HDMI palaikantis CEC protokolą. Aš panaudojau seną 32" LG ir jo originalų pultelį. Dabar svarbus momentas. Stiprintuvas taip pat turi savo distancinį valdymą, aprašytą štai čia. Kadangi tas distancinis stiprintuve yra programuojamas, suprogramuojame jį taip, kad valdytųsi tuo pačiu TV pulteliu. Reikia kad sutaptų VOL- ir VOL+ klavišai, ON/OFF jungtukas ir suradus nepanaudotą pultelio mygtuką (paprastai toks būna) jį užprogramuojame stiprintuvo kanalų perjungimui.

Belieka į RPi SD kortelę pakrauti mediacentro softą. Man iš keleto išbandytų labiausiai patiko atviro kodo linuksinis Kodi, turintis gerą palaikymą ir atnaujinimus. Jam instaliuoti reikia 8MB ar didesnės SD kortelės, pageidautina greitaeigės. Norint žiūrėti IPTV reiks dar nusipirkti MPEG2 kodeko licenziją už porą €. Šiaip visa kita veikia iš karto, tereikia susikonfigūruoti pagal savo skonį, tam irgi yra keičiami skinai ir daugybė nustatymų. Apie Kodi softą ir jo konfigūravimą internete yra daugybė informacijos.

Kodi "valgo" praktiškai visus audio ir video formatus, nesutikau tokio kad neveiktų. Galima žiūrėti IPTV ir tt. Per tokią pigią sistemą, t.y. RPi3+Pifi DAC viskas veikia puikiai, garso kokybė labai gera. Praktiškai viskas priklauso nuo DAC čipuko, o ten panaudotas geras šiuolaikinis Texas Instruments čipas PCM5122. Santykis kaina / kokybė gavosi puikus.

Keletas screenshot'ų paaiškinančių DAC konfigūravimą ir IPTV nustatymus. Esamo DAC nustatymas, IPTV klientas, IPTV kanalai, Video iš USB HDD.

dac
1. DAC